Veel gestelde vragen

inkijkdag hospice venlo toon hermans huis vptz

 

Vraag 1 Zijn er kosten verbonden aan de hulp van de VPTZ?
De hulp die de VPTZ biedt is kosteloos. Een indicatie is niet nodig.

Vraag 2 Kan ik kiezen wie ik als vrijwilliger wil?
In principe kiest u de vrijwilliger die u komt helpen niet zelf. De coördinator bekijkt welke vrijwilliger beschikbaar is en wie het beste past bij u en uw situatie. Wel kunt u uw voorkeur aangeven of u een mannelijke of vrouwelijke vrijwilliger wilt.

Vraag 3 Hoe deskundig zijn de vrijwilligers?
Alle vrijwilligers hebben een basiscursus palliatieve zorg gevolgd. Nadat zij deze cursus hebben afgerond, zetten wij hen in bij de cliënten die zich bij ons aanmelden. Onze vrijwilligers worden begeleid door ervaren coördinatoren van de VPTZ. Eenmaal aan het werk zijn er veel mogelijkheden tot scholing.

Vraag 4 Krijg ik steeds dezelfde vrijwilliger?
Uw wensen en behoeften zijn ons uitgangspunt. Sommige mensen vinden verschillende vrijwilligers wel prettig, anderen hebben liever een vaste vrijwilliger. Meestal lukt het om aan de wensen te voldoen. In de laatste terminale fase wordt de zorg vaak intensiever en kan het wenselijk zijn dat er meerdere dagen per week hulp wordt verleend. Dat kan dan niet altijd door dezelfde vrijwilliger worden gedaan. Er worden dan meerdere vrijwilligers ingezet. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met u.

Vraag 5 Wat als het niet klikt met een vrijwilliger?
Als het niet klikt tussen u en een vrijwilliger, dan kunt u dit aangeven bij de coördinator. De coördinator zoekt vervolgens naar een oplossing, door bijvoorbeeld een andere vrijwilliger te vragen de hulp over te nemen.

Vraag 6 Kunnen vrijwilligers ook ’s nachts waken?
In afstemming met de coördinator kan er worden gekeken naar de mogelijkheden van nachtzorg. Het is afhankelijk van de beschikbare vrijwilligers die dit kunnen bieden.

Heeft u nog vragen?

Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met een van de coördinatoren, Helmy Swinkels-Veldhuijzen of José van de Veerdonk. Zij zijn bereikbaar op 06-5129 7070 en via info@vptzvenlo.nl.